Joulukritiikki

Jos rakastat joulua ja kaikkea siihen liittyvää, niin jatkat lukemista omalla vastuulla. Verenpaine voi nousta ja mikäs se parempaa ku saada sun adrenaliini vähän virtaan! Taas on se aika vuodesta kun jengi hypettää joulua. Kyntteliköt ja vuohipukit ikkunoissa, stressi ihan just tapissa ja kinkun kuvat pyörii mielessä. Lähetetään joulukortteja ja kelaillaan mitä lahjoja kukin saa tänä vuonna. Tip tip tap ja sit on vielä useat pikkujoulutkin, joiden funktio on toimia ainoastaan sallittuna ympäristönä vetää perskännit ja sekoilla. 

Syyllistyin itekin tänään kahteen asiaan: lähetin joulukortit sukulaisille, joita en oo nähny vuosikausiin ja ostin yhden joululahjan. Meijän perheessä meitsi on kirjottanut joulukortit varmaan 15-vuotiaasta ja OIKEESTI lähetin vielä 25:sena joulukortteja, joissa luki "Terveisin, Kaisa, Kirsti ja Esa". Siis mitäääh? No tänä vuonna uskalsin olla jo rohkee ja kirjotin et "Kaisa ja Wilho". Kaukasemmille sukulaisille selvensin Wilhon perään väliviivalla "-koira". Kun eihän ne ei ees tiedä et mulla on koira, luulee pian joksku äijäks. Ja ihmettelee sitten joskus kun tuli vuosia joulukortti "Kaisa ja Wilho" ja sit yhtäkkiä oonkin alttarilla jonkun Pertin kaa. Ai niin ja se lahja: ostan joka vuosi iskälle kuntokalenterin, koska se intohimonen ikiliikkuja. Se ON rakkauslahja ja tiedän et se osaa odottaa sitä joka vuosi. Sori ku jouduit pettyyn ettet pääse lukeen mun pikkujoulusekoiluista. Virman piikkiin ei nyt näin ekana jouluna pysty ottaan ja pikkujouluissa meitsi olis tän firman ainoa pöydillä tanssija. Ja ylipäätänsä ainoo osallistuja, eikä siinä nyt ole mitään hauskaa :) 

Mietin, että minkä ihmeen takia haluan lähettää joulukortteja joillekin kaukasille sukulaisille? Onko siinä pointtina oikeesti niiden "ilahduttaminen" vai joku itsekäs tausta-ajatus kuten että haluan pitää jotain "hyvän käytöksen" etikettiä yllä? Se vaan kuuluu tapoihin, sanotaan. Missä niin lukee? Koska voin kertoo, ettei ne kortit lähde "from the goodness of my heart", kyllä siinä on joku muu twisted pointti millä viittii nähdä moista vaivaa.  Toinen asia mitä mietin on joululahjat. En oo enää vuosiin ostanut joululahjoja kuin ihan läheisimmille, useina vuosina olen antanut lahjaksi jotain itse tehtyä. Usko tai älä, mutta oon melko hyvä kutoon esimerkiksi sukkia :) Mua häiritsee joulun kaupallisuus. En usko Raamattuun, joten joulu ei tarkota mulle myöskään mitään henkistä juhlaa. Mulle joulu ei oikeastaan merkkaa muuta, kuin että vietän aikaa vanhempieni kanssa mökillä. Mitä muuten teen joka tapauksessa muutaman kuukauden välein. Pelkkä jouluruokien haju saa mut voimaan pahoin, joten kinkku tai laatikoiden hajut EIKÄ maut liity mun unelmajouluun. Ehkä tässä yhtälössä on syy, miksi olen viettänyt useita joulujani ulkomailla. 

Joulu on joissakin kodeissa vaan mennyt överiksi. Lahjoja tulee lapsille niin paljon, että niitä pitää kantaa sisään isoilla mustilla roskasäkeillä. Ei mitään järkeä. Lahjat revitään niin nopeeta, että kukaan ei tiedä mikä lahja tuli keltäkin. Jo pelkästään lasten lahjalistoissa on joku 20 asiaa. Sitten meillä on varmasti perheitä, joissa ei lahjoja ole revittäväksi. Ne muutamat lahjat mitä saa, aukaistaan huolella ja hitaasti. Mulle opetettiin aikanaan kotona, että jokaisesta lahjasta pitää avata myös narut. Ja niin mää teen edelleen tänä päivänä. Vaikken vielä täyshippi ookaan, niin haluan esittää kysymyksen siitä tavarapaljoudesta mitä me ympärillemme viljellään ja opetetaan eteenpäin? Jouluna nimenomaan. Ei siis minkään valtakunnan järkeä. Vaikka se kullannuppu on kuinka ihana, niin en tajua miksi sille pitää antaa 30 lahjaa. En vaan ymmärrä, kun nykypäivänä kaikilla on nurkat täynnä kamaa muutenkin. Ehkä se on sitä, ette perheellä on liikaa rahaa. Tai sitten siellä on muuta taustalla. Kuten mun kaveri kertoi lahjoneensa ex-poikaystävänsä runsaasti joku joulu tuntiessaan huonoa omaatuntoa siitä, että aikoi jättää sen heti joulunpyhien jälkeen. Jotkut varmaan hankkii paljon lahjoja ihan vaan rakkaudesta. Joko shoppailuun, itseensä tai sit oikeesti siihen lahjan saajaan. 

Ymmärrän joulussa olevan erilaisen tunnelman verrattuna johonkin muuhun perusviikonloppuun, mutta samalla kannustan elämään oman elämän joulua aina kun kokoonnutaan perheen kanssa yhteen. Joulu on omistettu nimenomaan perheelle ja läheisille, kenties myös monien kohdalla ylensyönnille. Ja suklaakonvehdeille. Kukaan ei kurki sun kaappeihin jouluaattona, joten ne voi jättää siivoomatta. Ja imuroinnilla pärjää ihan kivasti, ei tarvii desinfioida koko kämppää katosta lattiaan. Ota rennosti, hengitä ja pukeudu venyviin vaatteisiin jouluaattona sekä sitä seuraavina päivinä. Ole kerrankin henkisesti läsnä juuri tässä hetkessä sun läheisille, edes kerran vuodessa. Koska millään muulla ei oikeastaa oo mitään väliä. Ei joulukorteilla, siistillä kämpällä eikä sillä kelle kaikille ostit lahjoja. Vain sun läsnäololla ja sillä että oot täysillä messissä sun läheisten kanssa edes joulun pyhinä. Kannustan harjoittamaan sitä muutenkin!