Olet paljon enemmän kuin työsi

living_asennekysymys

Kun nyt mietit miten esittelet itsesi muille, niin mitä kerrot?  Liian usein ajattelemme, että olemme mitä teemme työksemme. Ja sehän ei ole totta, me kaikki olemme NIIN paljon enemmän. Tietäisitpä vain! Itse identifioiduin aiemmin vahvasti siihen mitä tein työkseni. Se toi minulle tunteen, että olen tärkeä ja minun olemisellani on merkitys. Onko se kuitenkaan totta? Mietitäämpä tilannetta kun tapaat uuden ihmisen. Kysyt nimeä ja mitä kysyt sen jälkeen? Veikkaan, että muutaman lauseen jälkeen kerromme toiselle mitä teemme työksemme. "Olen kampaaja", "Olen töissä pankissa", "Olen yrittäjä", "Olen töissä raksalla". Vastapuoli muodostaa mielikuvansa meistä ammattimme perusteella. Jos oma ammatti tai tekeminen tuntuu omasta mielestä tylsältä, niin ainahan voi käyttää "seksikkämpää" identiteettiä. Tunnistatte varmaan mielikuvan "Olen sairaanhoitaja", "Olen opettaja" tai "Olen lentoemäntä".  Yksi ystäväni oli kerran ortopedi viettäessämme iltaa ulkona.  Oikeasti hän on asiantuntijatehtävissä finanssialalla. Ai että siitä seurasi lystiä, kun hän selitti miten operoi ihmisten polvia työssään. Huijaus meinasi kaatua siihen, kun keskustelukumppani kysyi työnantajaa. "Meilahden sairaalassa" meni läpi sillä kertaa. Mun suurin haaste sitä keskustelua kuunnellessani oli pitää pokka.  

Jos olemme tekemisestämme ylpeitä, kerromme ammattimme ensimmäisten lauseiden joukossa. Jos emme, niin jätämme mainitsematta ellei asiasta suoraan kysytä. Mulla on myös ystäviä, jotka eivät halua kertoa ammattiaan, sillä kokevat sen asettavan liikaa ennakko-oletuksia. Esimerkkinä vaikkapa pankinjohtajaystäväni tai toimitusjohtajana toimiva. Mitä se tarkoittaa, että haluamme kysyä mitä toinen tekee työkseen tai peitellä mitä teemme? Mitä merkitystä sillä on? Eikö tärkeintä ole se, mitä se edessäsi oleva ihminen on sisimmässään eikä ulkoisessa tekemisessään? Luulen, että kyse on tietynlaisesta lokeroinnissa. Haluamme asettaa keskustelukumppanimme johonkin oman mielemme "boxiin", jonka avulla luulemme osaavamme suhtautua tähän ihmiseen oikealla tavalla. Tyyliin kun joku on kertoo olevansa pappi, niin emme kiroile hänen seurassaan. Tai kun itse kerroin olevani ekonomi, niin automaattisesti ihmiset olettavat minun olevan fiksu. Huomasitko minkä arvion minusta tuo tieto sai sinussa juuri äsken aikaan? Tutkinto ei ole mittari fiksuudelle eikä muullekaan, itse näen akateemisen loppututkinnon merkkinä siitä, että on jaksanut istua kirjojen ääressä tarpeeksi monta tuntia. Fiksuudesta tai älykkyydestä se ei mielestäni kerro yhtään mitään. Oman ammatin tai työnkuvan peittely voi juontaa juurensa myös suomalaisten perushyveeseen: vaatimattomuuteen. Ei sovi pörhistellä, ettei muut vaan ala kadehtimaan. Oih ja voih. Kateutta saa aina osakseen, jokainen. Aina on olemassa ihminen, joka ajattelee olevansa vähemmän kuin sinä. Ja siksi hän on sinulle kateellinen. 

Mitäs jos seuraavan kerran uuden ihmisen tavatessasi, et yrittäisi lokeroida muita tai kenties pönkittää egoasi kertomalla mitä teet työksesi?  Mitäs jos kertoisit vaikkapa asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä. Itse kysyn usein ihmisiltä, mistä he unelmoivat. Se mielestäni kertoo niin paljon enemmän ihmisestä kuin nykyinen ammatti. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, ilman unelmia olet vailla suuntaa.  Tuuliajolla. Joten sekin kertoo ihmisestä, jos hän ei osaa kertoa mistä hän unelmoi. Mitä hän haluaisi omaan elämäänsä.  Sekin on ihan ok ilman sen kummempaa lokerointia. Silloin voi heittää toisenlaisen tulokulman asiaan ja kysyä mistä asioista henkilö pitää. Sen jokainen yleensä osaa kertoa!

Mitä vähemmän esitämme olevamme jotain, emme lokeroi ja arvota muita ihmisiä mielessämme, sitä vapaampaa ja helpompaa meidän jokaisen on olla. Hyvä muistutus on sanonta: Go ahead. Judge. Just remember to be perfect for the rest of your life. Sillä loppupeleissä kyse on arvottamisesta. Arvotamme toisia ihmisiä ammatin perusteella, oletamme henkilön kuuluvan tiettyyn "heimoon" ja edustavan tälle ryhmälle ominaisia arvoja/ominaisuuksia. Itse näen, että tämä kaikki on turhaa. Meistä jokainen on niin paljon enemmän tässä universumissa kuin tekemisemme. Et ole mitä teet, olet mitä ajattelet!