"Ymmärrä mitä haluat"

Universumi on tarjoillut mulle viime aikoina mielenkiintoisia kokemuksia ihmisten kanssa, jotka eivät halua edes yrittää nähdä asioita toisen ihmisen näkökulmasta.  En halua arvostella kenenkään toimintaa, tää aihe on vaan mielenkiintoinen sillä siihen liittyy niin paljon.  Olet kenties itse ollut joskus tilanteessa, jossa yrität selittää mitä tarkoitat ja toinen ei vaan yksinkertaisesti halua ymmärtää mikä on sun pointti. Aiemmin olin ihminen, joka halkoi viimeisenkin hiuksen (kuten ystäväni kauniisti asian mulle esitti), jotta saisin toisen tajuamaan mun pointin.  Sittemmin olen tajunnut, että se on lähes tulkoon sama kun puhuisin mun olohuoneen seinälle.  Jos ja kun se toinen ihminen ei halua ymmärtää, asettua sun asemaan ja avautua edes hitusen sun näkemykselle, niin mitä voit tehdä?  Et yhtään mitään.  Oma valintani on nykyään nostaa kädet ilmaan ja kohauttaa olkia.  Choose your battles.  Siinä on mun neuvo niihin keskusteluihin, jossa toinen ihminen ei vaan ole valmis päästämään irti omista ajatusjumeistaan.  Sen kyllä huomaa, kun toinen ei ole alkuunkaan vastaanottavainen.  Erityisesti sen NÄKEE, suusta voi tulla mitä vaan mutta kehon kieli kertoo vastaanottamattomuuden kaikista parhaiten.  Joskus kannattaa vaan olla se ns. isompi ihminen ja olla halkomatta niitä hiuksia enempää asian tiimoilta.  

Mielenkiintoista tästä aiheesta tekee se, että meillä kaikilla on olettamuksia toisista ihmisistä.  Sitten me peilataan toisen tekemisiä ja sanomisia meidän omiin uskomuksiin.  Ja haetaan ikään kuin todisteita siitä, että olemme olleet oikeassa alusta pitäen.  Jos toinen antaa meidän omasta mielestä pienenkin aiheen omien uskomustemme heräämiselle, niin pään sisältä kuuluu ääni "toi tyyppi on just sellanen kun kuvittelin sen olevan".  Todisteaineistoa egolle.  Herkulliseksi keskustelun tekee se, kun toinen vielä kertoo sulle kaikki olettamuksensa mitä hän on kelaillut.  Siinä kohtaa mua rupee yleensä huvittamaan, koska sieltä tulee niin vahvasti läpi kaiken maailman näkemyksiä mitä se toinen tyyppi on syöttänyt itselleen.  Nehän on vaan mielipiteitä, ei ne perustu totuuteen.  Joten niistä ei kannata myöskään loukkaantua.  Olettamukset ovat ajatuksia, jotka eivät ole totta, ennen kuin alamme toimimaan niiden mukaisesti (esimerkiksi arvostelemaan toista ihmistä niiden perusteella).  Ihmiset rakkaat.  Mitäs jos olet väärässä?  Onko mahdollista, että olet ymmärtänyt tuon toisen ihmisen kommunikoinnin täysin väärin, kun olet tulkinnut sitä omien näkemysfilttereidesi kautta?  Mitä jos sillä toisella ihmisellä on joku ihan eri pointti sen sanomisissa/tekemisissä mitä olet kuvitellut?  Voisiko se olla yhtä totta, kun pääsi sisällä olevat olettamukset siitä toisesta?  Varo myös yksittäisten sanojen tai lauseiden irrottamista kontekstista, koska silloin olet satavarmasti metsässä.  Ethän halua olla Iltasanomien toimittaja, joka irrottaa yksittäisen sivulauseen puheesta ja liittää sen haluamansa otsikon alle?!  

Meillä kaikilla on ajatusjumeja toisista ihmisistä ja olettamuksia, jotka eivät perustu muulle kuin perstuntumalle.  Perstuntumaksi kutsun fiilistä, joka toisesta ihmisestä tulee.  Itse arvostan perstuntumaa varsin korkealle, sillä uskon sen perustuvan intuitioon.  Voisi sanoa, että jos joku haisee ja maistuu paskalta, niin se on mitä todennäköisimmin paskaa.  Eri juttu on se, että olet tekemisissä ihmisten kanssa, joiden toiminnasta olet PÄÄTTÄNYT kaivaa paskaa.  Sillä toisen ihmisen sanomisia ja tekemisiä voi jokainen meistä tulkita juuri haluamallamme tavalla.  Väitän, että suurimmalla osalla ihmisistä on kaiken tekemisensä taustalla jokin positiivinen motiivi.  Olkoon teko mikä tahansa, hyvä tai huono.  Positiivinen motiivi pään sisällä on se, joka antaa meille perustelun toimia tietyllä tavalla.  Niin kauan kun et tiedä toisen ihmisen todellista motiivia, niin sitä ei ehkä kannata hirveästi arvottaa.  Kaikki tunnistaa oikean ja väärän tavan toimia, mutta vaikka sua kohtaan toimittaisiin väärinkin, niin silti sulla on mahdollisuus yrittää ymmärtää toisen ihmisen positiivinen motiivi hänen toimintansa takana.  Koska siellä on sellainen, et vain kenties tiedä mikä se on.  Kun avaudut mahdollisuudelle, että se toinen tyyppi ei vaan ole mulkero, niin saatat oppia jotain.  Nimittäin sulle avautuu kenties sen toisen ihmisen maailmankuvasta asioita, jotka ovat itsellesi vielä tuntemattomia.  Jos päätät kuitenkin tarkastella asioita aina vain omien mielipidefilttereidesi kautta, niin et koskaan anna toiselle mahdollisuutta avata omaa maailmankuvaansa sinulle.  Erinonomaisia kysymyksiä saamaan lisää ymmärrystä toisen ihmisen toiminnasta on kysyä kysymyksiä kuten: "Auta mua ymmärtämään mitä tarkoitit...", "Kerro miten päädyit toimimaan/sanomaan näin...", "Mikä oli tarkoituksesi toimiessasi/sanoessasi näin...".  Tämän tyyppisiin kysymyksiin saat vastauksia, joissa toinen ihminen avaa sinulle maailmankuvaansa ja motiivejaan.  Sieltä tulee esille hänen positiivinen motiivinsa toimia tietyssä tilanteessa tietyllä tavalla.  Tai sitten voit jatkaa illuusiota, jossa sinä tiedät kaiken ja näet ohimollasi jo mikä toisen ihmisen sanomisten/toiminnan pointti on.  Ja lupaan, että törmäät jatkossakin tyyppeihin, joiden kanssa suksi ei vaan luista.  

Rakkautta päivääsi.

XXXO Kaisa