Mitä on rohkeus?

retriitti_mainos.jpg

Mietitkö muiden olevan rohkeampia kuin sinä? Katsotko ylöspäin mielessäsi tyyppejä, jotka uskaltavat tehdä omia juttujaan ja kulkea omia polkujaan? Se sama rohkeus on kaikkien ulottuvilla. Montaa meistä vain estää pelot, nuo rohkeuden tappajat. Mitä pelko on? Pelko on mielen juoksuttamista tulevaisuudessa. Asioissa, jotka saattavat tapahtua tai mennä pieleen. Pelot ovat mielen luoma illuusio, mutta samalla täyttä totta. Kauhuleffa voi pelottaa pirusti, vaikka asiat tapahtuvat vain valkokankaalla. Unet ovat täyttä totta, kunnes herää ja tajuaa sen olevan vain unta. Aivot ei tunnista sitä, oletko leffassa, unessa vai hereillä. Niille kaikki on totta sillä hetkellä. Pelot on kuitenkin perseestä ja sempä takia rohkaisen sinua selättämään omasi.

Rohkeus on sitä, että uskaltaa toteuttaa itseänsä pelosta huolimatta. Vaikka kuinka suunnittelisit elämää, et voi tietää lopputulosta paitsi elämällä sen läpi. Suurimpia katumuksia ovat jutut, joita ei uskaltanut lähteä toteuttamaan pelosta johtuen. Elämätön elämä tarkoittaa itselleni elämää, jossa en ole toteuttanut sisältäni nousevia asioita. 

Rohkeus on sitä, ettei välitä mitä muut sanovat tai ajattelevat sinusta. Sillä ei aidosti ole mitään merkitystä. Me ei olla täällä maanpäällä saadaksemme hyväksyntää, me ollaan täällä oivaltaaksemme itseämme syvemmin. Jos annat muiden mielipiteiden vaikuttaa siihen millainen yrität olla, et koskaan ole oma itsesi. Elämätöntä elämää on muiden toiveiden ja olettamusten toteuttaminen, oma polkusi jää silloin toteuttamatta.

Rohkeus on sitä, että uskaltaa seisoa omien ajatustensa takana. Mielipiteitä on yhtä paljon kuin ihmisiä. Koskaan et onnistu pitämään kaikkia tyytyväisenä. Kun mielistelet jotain, niin näytät persettä toiselle. Omien juttujen takana seisominen on eri asia kuin erimielisiä vastaan hyökkääminen. Vaikka oma näkemyksesi eroaisi muiden näkemyksistä, ei välttämättä ole tarpeen huutaa sitä ääneen kirkon tornista. Voit myös pitää sen ihan omana tietonasi. Tai julistaa maailmalle, kuitenkin niin, että hyväksyt muiden näkemysten olevan ihan yhtä oikeassa kuin omasi.

Rohkeus on sitä, että uskaltaa seurata omaa polkuaan. Pessimistejä ja negailijoita on maailma täynnä, älä ole yksi heistä. Jos maailman ihmiset olisivat kautta aikain tarkastelleet asioita riskin kautta, niin todella moni asia olisi jäänyt toteuttamatta. Älä anna muiden näkemysten olla oman visiosi tiellä. Kenenkään muun ei lopulta tarvitse uskoa sinuun kuin itsesi. Usko omaan itseen ja omaan tekemiseen on suurin voimavara, mitä voit ikinä saavuttaa. Kun pysyt totuudellisena itsellesi, et voi koskaan astua harhaan.

Rohkeus on sitä, että uskaltaa ottaa askeleita suuntaan, jonka lopputuloksesta ei ole mitään takeita. Minulle yrittäjyys on ollut sitä. En voi koskaan tietää mikä juttu toimii ja mikä ei, mutta niin kauan kun teen asioita sydämestä käsin, olen aina oikeassa suunnassa. Jos olisin matkan varrella kuunnellut ihmisten mielipiteitä siitä mitä mun pitäis mukamas tehdä, olisin ensinnäkin pettänyt oman visioni ja olo olisi ollut kuin huoralla. Jengi aina luulee tietävänsä paremmin. Mutta niin kauan kun joku ei astu mun nahkaan, mun pään sisään ja elämään, niin turha huudella. Antaa muiden keskittyä vain omaan elämäänsä, mää keskityn omaani.

Rohkeutta tukee se, että tajuaa elämän olevan vain kasa erilaisia kokemuksia. Elämä on vähän kuin näytelmä, joiden kaikissa kohtauksissa olet itse pääosassa. Tämä elämä on oman uskomukseni mukaan isossa kuvassa käsikirjoitettu, kutsun sitä sielun suunnitelmaksi, mutta moni pienempi juttu ei lue käsikirjoituksessa. Elämä sisältää älyttömän määrän valintoja, yksilön valintoja seurata omaa totuuttaan ja kulkea tuntematonta kohti. Elämä ei takaa kellekään meistä mitään eikä se ole mitään meille velkaa. Vaikka kuinka tekisit asioita tietyllä tavalla, se ei takaa haluttua lopputulosta. Shit happens ja kaiken sen turbiinissa olevan paskan tarkoitus on viedä sinua ja minua uuteen kohtaan itsemme kanssa.

Rohkeutta on myöntää itselleen oma vajavaisuus, osaamattomuus ja rikkinäisyys. Me kaikki ollaan jostain kohtaa enemmän tai vähemmän rikki ja se on ihan ok. Meistä kukaan ei osaa kaikkea eikä ole tarpeen osatakaan. Rohkeutta on lähteä aloittamaan nollasta ja olla noviisi, silloinkin kun ego haluaisi olla jo mestari. On egon metku yrittää osoittaa omaa erinomaisuutta brassailemalla tai nostamalla omaa häntää muiden yläpuolelle. Meistä jokaisella on omat erikoislahjamme ja osaamisalueemme, minun lahjani ei ole yhtään tärkeämpi kuin sinun lahjasi. Kaikilla niitä on yhtä lailla, ne ovat vain erilaisissa asioissa. Toinen on lahjakas matikassa, toinen kielissä. Joku osaa olla ihmisten kanssa ja toinen on eristäytynyt neropatti. Joku osaa piirtää ja toinen puhua. Ihanaa, että meillä kaikilla on omat erikoiskykymme ja lahjamme!

Rohkeutta on pyytää apua, silloin kun sitä tarvitsee. Ylpeys on ainoa, joka estää meitä pyytämästä apua muilta. Pärjäämisen mentaliteetista on tullut hyve ja se on kaksiteräinen miekka. On hienoa pyrkiä huolehtimaan itsestään ja läheisistään. On typerää olla pyytämättä apua silloin, kun sille selkeästi olisi tarvetta. Avun pyytämisestä ja vastaanottamisesta ajatellaan muodostuvan velka, jota ei pysty mitenkään takaisin maksamaan. Meidän tulisi ymmärtää, että avunantaja saa vähintään yhtä paljon kuin avunsaaja. Ilo on molemminpuolinen.

Henkisen polun kulkijat tarvitsevat rohkeutta omien demonien kohtaamiseen. Siitähän itsensä kehittämisessä on yhtenä juttuna kyse, kyvystä nähdä omat pimeät kohdat, jotta voi ohjata niihin valoa. Mitä rohkeammin uskaltaa kohdata itsensä mörköineen kaikkineen, sitä suurempia oivalluksia on mahdollista saada. Kun möröt näkevät päivänvalon, ne eivät ole enää mörköjä vaan pelkästään rumia otuksia auringonpaisteessa. Kun tiedät millainen otus on vastassa, niin on paljon helpompi ottaa siitä niskaperseote. Pelot ovat mörköjä, jotka piileskelevät pimeyden varjoissa. Niiden kokoa tai kykyjä on vaikea arvioida. Mutta kun ne nähdään päivänvalossa, niin niistä on paljon helpompi saada käsitys ja ryhtyä selättämään nuo rumat otukset. Joskus tilanne vaatii fyysisen taistelun, joskus taas mörkö katoaa kuin tuhka tuuleen eikä tule takaisin.

Suurinta rohkeutta on olla oma itsensä, rehellinen itselle ja muille, kulkea sisäisen äänen johdattamaa polkua ja piut paut välittää oman polun varrella seisoskelevista huutelijoista. Ellei ne ole kannustushuutoja, ne me otetaan ilolla vastaan! Haastan sut antamaan positiivista palautetta itsellesi jostakin asiasta, jossa olet uskaltanut olla rohkea. Sen jälkeen toivon, että kerrot myös vähintään yhdelle ihmiselle, minkä takia koet hänen olevan rohkea. Se rohkeus mitä arvostat muissa, on samaa rohkeutta, jota itsellesi kaipaat. Voit siis miettiä, millainen mörkö sinua estää olemasta yhtä rohkea kuin toverisi. Sillä ainoa, kuka on itsesi esteenä, olet sinä itse.

Voit olla vain niin rohkea, kuin uskot olevasi.

Kaisa W Koskinen, henkisen kasvun valmentaja, ekonomi, Licensed Trainer of NLP

Likee, jaa, share the vibes!

PS. Ilmottaudu NYT huikeaan Polku itseen - retriittiviikonloppuun 2.-3.4. Espoossa. Luvassa syväluotaava viikonloppu itsesi ääressä, josta saat rohkeutta, voimavaroja ja keinoja kohdata itseäsi yhä totuudellisemmin. Aiheina mm. yhteyden parantaminen itseen, intuition vahvistaminen, läsnäolo ja mielen hiljentämisen harjoitukset. Lue lisää retriitistä ja ilmottaudu täällä.

PSS. Jos et vielä ole mun maililistalla, niin liity sille täällä.

PSSS. Valmennan helatorstaina 5.5. Tampereella Mielen hiljentämisen päivässä, lue lisää ja ilmottaudu täällä.

PSSSS. #karmakivikoru tuo ihania viboja polullesi, käy valitsemassa sopiva itsellesi ja tilaa!