Mitä valinnoista seuraa

Valintoja on helppo tehdä. Seuraa hyvää intuitiivista fiilistä tai järkeilee itselle sopivimman vaihtoehdon. Syy miksi ihminen ei oikeasti halua tehdä päätöksiä, ei suinkaan ole valinnan vaikeus. Vaan vastuu, joka valinnan tekemisestä seuraa.

Sanotaan, että haluaisit kertoa läheisellesi mitä oikeasti ajattelet hänen käytöksestään tai mielipiteistään. Tai ottaa hatkat inhoamastasi duunista. Sisälläsi palaa halu päästä ilmaisemaan itseäsi, kertoa miltä tuntuu ja tehdä asioita oman mielen mukaan. Mutta päätät olla hiljaa. Miksi?

Moni uskottelee itselleen, ettei sano mitä ajattelee, jottei toinen loukkaantuisi. Oikeesti me ei sanota mitä me ajatellaan, koska asioiden ääneen sanomisesta seuraa vastuu. Vastuu ja yleensä joitakin seurauksia. Ei siinä mitään toisen ihmisen tunteita ajatella, vaan itselle koituvia seurauksia. Se toinen voi vetää herneet nenään ja katkasta välit. Sen toisen tunnekokemukset joutuu myös kohtaamaan, kun ilmaisee itseänsä. Ilmaisutavoissa on myös eroja, se on mahdollista tehdä kunnioittavasti.

Sama koskee duunia, joka ei enää tunnu hyvältä. Nuristaan ja ollaan vittuuntuneita, kun oikea syy ei suinkaan ole duuniparan tai pomon. Vaan ihan oma. Kukaan ei pakota Suomessa ketään olemaan jossain duunissa, jos ei sitä itse valitse. Kukaan ei myöskään pakota olemaan suhteessa, joka ei tunnu hyvältä. Eikä kukaan pakota menemään tapahtumiin tai tapaamaan ihmisiä, joista tulee kurja fiilis jo lähtemistä ajatellessa. Nämä kaikki ovat valintoja.

KAIKELLA ON HINTANSA

Itsensä tukahduttamisella on kuitenkin hintansa. Se pintautuu jossain kohtaa vihana ja/tai uhriutumisena. Uhriksi itsensä kokeva henkilö syyttää aina muita. Vastuu ja voima ei koskaan ole kotona. Uhriutunut ei kanna omaa vastuutaan siitä, että hän on itse valinnut a) olla hiljaa, b) olla tekemättä asialle mitään ja c) uhriutua. Ei oo kivaa tuntea olevansa jonkin asian uhri. Se on niin voimaton tila, että se herättää tuntemuksia arvottomuudesta raivoon.

Totuus sattuu, tiedän. Kun kattoo omaa elämäänsä, niin ei oo kaikkien asioiden osalta kiva myöntää, että tuli sit tollanenkin kuvio valittua. Mutta se on myös hyvin eheyttävää tajuta olevansa kaikista niistä itse vastuussa. Sillä vastuunkanto tuo myös hallinnan tunteen omasta elämästä ja tehdyistä valinnoista. Aiemmin tehtyjä valintoja ei voi muuttaa toisiksi, mutta niihin voi suhtautua eri lailla. Kerran tehty valinta ei tarvitse olla ikuinen, aina voi tehdä uusia päätöksiä.

Ei kukaan oikeasti halua olla oman voimansa menettänyt. Niin kauan kuin tukahdutat itseäsi tai leimaudut uhriksi, annat sisäisen valtasi jonkun muun käsiin. Niin kauan, kuin tuo valta on itsesi ulkopuolella, olet uhrin asemassa omassa mielessäsi. Sää et halua olla uhri. Sää haluat ottaa oman voimasi takaisin, eiks ni?

ÄLÄ ULKOISTA VASTUUTA

Ulkopuolinen vastuu on harha. Ulkopuolisena vastuunkantajana voidaan pitää myös yhteiskuntaa tai vaikkapa neuvoja antanutta tahoa. Jotain tahoa, jolla ihminen kokee olevan kyky vaikuttaa omaan elämään haitallisesti. Mutta tuo vastuu ei olisi koskaan päätynyt ulkoisten tahojen käsiin, ellei ihminen sitä itse olisi sinne luovuttanut. Lopullinen vastuu on aina ihmisellä itsellään.

Uskot mihin tahansa, niin en malta olla sanomatta tätä universaalia totuutta tähän väliin. Sää olet ainutlaatuinen energeettinen olio, joka on tullut tähän elämään eksplooraan erilaisia mahdollisuuksia ja ilmentämään itseäsi. Rajattomien mahdollisuuksien universumissa uhriutuminen on niinku niin huono valinta, että se on lähes huvittava. Se vie kaiken hauskan mennessään.

Sää haluut, että sulla on sun oma voima, valta ja vastuu itselläsi. Siitä syystä itsensä kehittäminen ja omien valintojen omistaminen ei tuu koskaan meneen kankkulan kaivoon. Sisäisen voiman luovuttaminen itsensä ulkopuolisille tahoille luo 100% varmuudella kokemuksen elämästä, josta on puhti poissa, mikään ei innosta ja elämä tuntuu kurjalta. Pelkästään oman voiman kotiuttaminen saa aikaan ihan erilaisen kokemuksen elämästä.

HAE SUN OMA VOIMA TAKAISIN

On hyvä pohtia, mihin kaikkialle olet oman voimasi luovuttanut ja ulkoistanut vastuun elämäsi valinnoista. Mistä purnaat päivittäin? Minkä asioiden edessä koet olevasi voimaton? Noissa osotteissa on ulkoistettuna sun oma voima. Tarkastele niitä ja käy nappaamassa se takaisin sieltä, mihin ikinä olet sen ulkoistanut. Jos tarviit jeesiä oivallusprosessiin, niin autan.

Sää pystyt kyllä kantamaan vastuun valinnoistasi, vaikka se hetkellisesti voi tuntua isolta jutulta. Alunperin vastuun ulkoistaminen johtuu juuri siitä, että sitä ajattelee olevan itsellä helpompaa, kun ulkoistaa vastuun. Koska muita on kivempi syyttää, jos pelikaani menee turbiiniin.

Mutta hei. Ainoa tapa selvittää mikä toimii ja mikä ei, on tehdä niitä valintoja! Joten älä pelkää niiden tekemistä turhaan, jokainen johtaa johonkin osoitteeseen. Valintoja voi muuttaa, jos osoite ei tunnu hyvältä. Ja sehän tässä elämässä just on siistiä, että kaikki valinnat on sinänsä oikeita ja johtaa johonkin. Osa ruusupeltoihin ja osa piikkipuskiin, mut molemmissa oppii!

Iloa oman voiman haltuunottoon,

XO Kaisa

Kaisa W Koskinen, Muutosvalmentaja, Ekonomi, Lisensoitu NLP Valmentaja