Mitä voimaantuminen tarkoittaa?

Voimaantuminen on selkeyttä, rohkeutta ja totuudellisuutta. Selkeyttä siitä kuka olen, mitä haluan ja millä ehdoilla. Rohkeutta toteuttaa oma tahtotila ja luopua asioista, jotka eivät palvele. Voimaantuminen on totuudellisuutta itseä ja sitä kautta myös muita kohtaan. Voimaantumisen lopputuloksena on ihminen, joka on harmoniassa itsensä kanssa ja kokee tyytyväisyyttä valinnoistaan.

Liian moni elää elämää, joka ei tunnu hyvältä. Jos ei tiedä mitä haluaa nihkeeltä tuntuvan elämän sijaan, niin on mahdotonta luoda paremmalta tuntuva. Ensimmäinen askel itsensä voimauttamisessa onkin oman tahtotilan selkiyttäminen. On hassua kuvitella, että ajelehtimalla pääsee haluamaansa paikkaan. Ajelehtimalla voi päästä ulapalle tai rantaan, mutta ei tarkkaan määränpäähän. 

TUNNETKO ITSESI

Täällä on miljardeja aikuisia maapallolla, joilla ei ole mitään hajua ketä he todella ovat. Itsetuntemusta ei opeteta missään, vaikka sen mielestäni pitäisi olla ala-asteelta lähtien yksi oppiaine. Jos sinä et vaivaudu selvittämään kuka olet, niin kuka sen tekee? Oon huolestunut siitä, että ihmisten itsetuntemus on niin heikko. Niin henkisellä kuin mielen tasolla.

Hyvin itsensä tunteva tyyppi on irti ulkopuolisista vaikutteista ja ohjelmoinnista, joten se on vaaraksi yhteiskunnalle. On parempi kannustaa ihmisiä oleen lampaita, kuin leijonia. On myös helpompaa olla lammas. Voi pakoilla vastuuta ja syyttää aina muita. Se on itsensä voimauttamisen vastakohta. Vastuuta välttelevä lammas. Haluukko olla sellanen?

Todellinen itsetuntemus ei ole mitään luonteenpiirteiden analysointia. Se on ymmärrystä siitä mitä on ihmisyys, mistä ja miksi tulit tänne ja mikä on mahdollisesti elämän idea. Se on kykyä tarkastella mielen satuja ja kyseenalaistaa omia uskomuksia. Se on oman potentiaalin etsimistä ja ilmentämistä. Se on kykyä olla teeskentelemättä ja leikkimättä jotain, mikä ei aidosti ole omaa itseä.

ROHKEUS AJATELLA ITSE

Onhan se nyt surullista, että me tullaan tänne elään täydestä potentiaalista käsin ja sitten me kutistetaan itsemme elään tulitikkulaatikossa. Jos se ei oo ihmiselämän haaskaamista, niin mikä on. Mutta kun raha. Aina ne ne oravannahat tulee esiin. Raha on kyllä ihmisyyden loistavimpia keksintöjä, sillä on saatu vuosituhansia jengi pysyyn ruodussa ja tuottavina yhteiskunnan jäseninä. Halleluujah.

On hankala olla voimautunut työpaikalla ja yhteiskunnassa, joka haluaa sun olevan lammas. Ihmiset jotka rohkeasti alkaa elään itselleen, koetaan uhkana. Itsensä voimauttaneet aiheuttaa närää, kun ne ei elä enää samoilla rajoitteilla ja säännöillä. Niiden elämä on just sen näköstä mitä ne haluaa, riippumatta siitä mitä muut siitä kelaa.

Vapaita, rohkeita ja itseensä linjautuneita ihmisiä on helppo myös kadehtia. Se, että osa on päättänyt nähdä vaivan itsensä voimauttamiseksi, tuntuu ärsyttävän toisia. Ne on just niitä lampaita, jotka ei uskalla ite tehdä mitään peliliikkeitä itsensä tai elämänsä suhteen. Antaa niiden määkiä myös jatkossa. Keskity sää miettiin kuka olet, mitä haluat ja millä ehdoilla.

Voimaantumisen puolesta, XO

Kaisa Koskinen

Muutosvalmentaja, Ekonomi, NLP valmentaja