Näin teet hyviä päätöksiä

ilon kuplia blogi

Päätöksenteko tuottaa välillä valtavaa päänvaivaa ja tuntuu, ettei oikeasti tiedä mitä pitäis tehdä. Onko se totta vai pelkkä mielen luoma illuusio, ettei valinta ole selvä?

Päätöksentekoon vaikuttaa kaksi asiaa. Järki ja sydän. Toisin sanoen rationaalinen mieli ja ailahtelevat tunteet. Tunteita ei ole missään opetettu käsittelemään eikä ymmärtämään. Joten ei ihme, että turvasatamaa etsitään asioiden järkeilystä.

Rationaalisuudessa on vaan sellainen juttu, että siihen nojaaminen on mahtava tapa kusettaa itseä. Leikitään, että ostat itsellesi uutta autoa. Kumpaa seuraat, fiilistä vai teknisiä faktoja?

Onnistu päätöksenteossa

Päätöksenteossa vaihtoehtoja on aina vähintään kaksi, yleensä enemmän. Kirjoita ylös kaikki vaihtoehdot. Sen jälkeen fiilistele niistä jokaista erikseen. Miltä ne tuntuvat ilman rationaalisen mielen perusteluita? Saat jokaisesta erilaisen tunnekokemuksen. Parhaalta tuntuva vaihtoehto on oikea.

Opettele tunnistamaan mielen luomien perusteluiden ja tunteen ero. Mieli yrittää usein selittää tunteita toiseksi. Hulluimmalta ja pelottavimmalta tuntuva vaihtoehto on helppo rationalisoida huonoksi, vaikka se tuntuisi parhaalta. Haluat valita itsellesi parhaan vaihtoehdon. Sisäinen tunne kertoo sen, ei mielen tasoinen looginen perustelu.

Pelko estää tekemästä päätöksiä. Pelko väärin valitsemisesta ja pelko seurauksista. Mutta pelosta käsin tehdyt ratkaisut eivät ole kestäviä. Haluat tehdä kestäviä ja päivänvalon kestäviä päätöksiä. Niitä ei pelosta käsin synny, koska silloin päätöksillä on väärät perusteet. Ne eivät perustu positiiviseen tunnekokemukseen, vaan negatiiviseen. 

Joskus päätöksen tunteminen kaipaa aikaa

Joillekin päätöksille on annettava aikaa. Siitä huolimatta, että mieli haluaa ratkoa asiat heti. Joskus paras ratkaisu on odotella hetki ja antaa tunteen pintautua. Se voi vaatia hiljentymistä tuntemaan, miltä sisällä oikeasti tapahtuu. Jälkikäteen on selvää, miksi sinun piti odottaa.

Tunteen pintautumisen odottelun ja asian välttelyn välillä on kuitenkin ero. Tiedät varmasti ihmistyypin, joka vaan antaa asioiden olla. Odottaa, että myrsku tasaantuu ja asia unohtuu. Sää et halua olla välttelijä, koska silloin olet epärehellinen itsellesi. Hiekan piilottaminen maton alle ei muuta hiekkaa olemattomaksi. Välttely perustuu pelkoon kohdata asiat kuten ne ovat ja senkin voi kohdata lempeästi itsessään. Mitä välttelen ja miksi?

Fiilistele siis myös pelkoa ja välttelyä, jos ne nousevat esiin. Mistä ne voisivat juontaa juurensa? Mieli luo mielikuvia tulevista tapahtumista, jotka perustuu enemmän tai vähemmän fiktiolle. Ainoa mihin voit luottaa, on sisäinen viisautesi. Viisaus, joka viestii sinulle tunteiden avulla.

Seurataan hyvää fiilistä,

XO Kaisa

Kaisa W Koskinen, Transformaatiovalmentaja, ekonomi, lisensoitu NLP valmentaja