Rehellisyys - tuo katoava luonnonvara

Mihin on hävinnyt aitous ja rehellisyys ihmisissä? Milloin muotiin tuli olla ketku? Miten ihmiset kestää elää itsensä kanssa, kun epärehellisyys on nykyään arkipäivää? Oonks mää ainoo, ketä epärehellisyys ketuttaa ja toivoisin eläväni maailmassa, jossa kaikki olis suht läpinäkyviä? Miks pettäminen on nykyään ihan normaalia? Pitäskö olla huolissaan?

Avioliiton kunnioittaminen kahden ihmisen välisenä pyhänä sopimuksena on ollut poissa muodista jo vaikka kuinka kauan. On ilmeisen normaalia pettää puolisoa ja olla tuntematta siitä sen kummempaa omantunnon pistosta sydämessään. On niin helppo kertoa itselle, miksi on oikeutettu tiettyyn toimintaan. Oiskohan se pettäjille ok, jos heidän puolisonsa käyttäytyisi yhtä epäkunnioittavasti heitä kohtaan? Sinänsä avioliitto ei ole kuin kahden ihmisen välinen bisnessopimus (jota rakkaudeksi kutsutaan), lupaus katsoa läpi niin hyviä kuin huonoja aikoja. Eroa se ei estä mitenkään eikä liitto ole tae mistään forever blissistä. Mutta se tuo tiettyä jatkuvuus-ajattelua ja on myös osoitus tahdosta sitoutua toiseen pitkäksi aikaa. Jos mieli muuttuu ja haluaa kokea elämää jonkun toisen sängyssä, niin miksi ihmisiltä sitten puuttuu rohkeus lopettaa huonosti toimiva liitto? Koska blaa blaaa blaaa. Oikeesti ihmiset on vaan heikkoja ja säälittäviä. Ne elää mielummin huonoissa parisuhteissa, kuin on rohkeasti yksin tai käy läpi eroon liittyvää muutosprosessia. Paras läppä on se, että pitää olla yhdessä lasten takia. Millasen mallin rakkaudesta ja parisuhteesta saa perheen lapset, jonka vanhemmat vaan riitelee, on kylmiä ja ilmapiiri on negatiivinen? Millasen mallin lapselle antaa vanhempi, joka ei arvosta itseään? Se kenties takaa vaan sen, että lapset pitää sitä kaikkea normaalina, kun vastaavat tilanteet tulee itselle vastaan. Ja niin hieno noidankehä jatkuu sukupolvesta toiseen.

Läpinäkyvänä, avoimena ja rehellisenä eläminen on katoava luonnonvara ja luulen tietäväni syyn. Kukaan ei pidä tyypistä, joka kertoo totuuden. Miksei? Koska totuus yleensä sattuu ja se on ikävää kuultavaa. On paljon kivempi leikkiä, että kaikilla on kivaa, asiat on hyvin ja varsinkin naisten keskuudessa valitetaan sitten vaan selän takana. Suurin osa ihmisistä pyrkii myös välttämään konflikteja, joten ikävien asioiden esille ottaminen on vaan joillekin lähes ylivoimaista. On paljon suomalaisempaa antaa jonkun asian repiä sielu kahtia, mutta pitää turpa kii. Rehellisenä eläminen vaatii myös itseltä paljon. Pitää olla valmis katsoon omia sontakasoja ja ikäviä ominaisuuksia silmästä silmään. Nimittäin miten kukaan voi kuvitella olevansa rehellinen muille, jos ei pysty sitä oleen edes itselleen? Mulla herääkin epäilys ihmisistä, jotka selkeesti kusettaa itseensä. Koska sillon voin melko varmuudella olettaa, että ne kusettaa myös mua. Tahallisesti tai tahattomasti.

Mutta hei, me ollaan kaikki kesken. Kukaan täällä ei ole täysin valmis eikä täydellinen. Sekin on osa tätä elämän hienoutta. Keskeneräisyydestä huolimatta toivoisin rehellisyyden, avoimuuden ja vastuunkannon itsestä tulevan jälleen muotiin. Jos haluaa itseään kohdeltavan tietyllä tavalla, niin sitten olis varmaan jonkinlainen hyve yrittää kohdella myös muita siten. Ja ei, tää ei ollut mikään raamatun lainaus. Vaan ihan puhdas toive siitä, että elämä olis helpompaa jos me uskallettais olla enemmän todellisia itsejämme. Nimittäin kukaan ei synny kusettajaks, pettäjäks tai muuten vaan lieroks. Ne ominaisuudet onnistutaan ihan itse kreaan tässä matkan varrella. Ja niistä voi oppia myös pois. Miten? Aloittamalla olemaan itselle rehellinen. Kaikki lähtee siitä. Mulle Jack Sparrown kaltainen aito merirosvoketku on paljon hyväksyttävämpi, kuin joku joka yrittää esittää olevansa jotain muuta. Rehellisyys ja aitous vie pitkälle missä tahansa asiassa, nimittäin läpinäkyvä ketku on paljon parempi kuin naamioitunut liero.

Kaisa W Koskinen, Henkisen kasvun valmentaja, Founder of SoulFulfilled Change

PS. Keskiviikkosin MEDITAATIO ILLAT (linkki FB:hen) klo 19-20 Tampereella, Olotila Moyossa, Tuomiokirkonkatu 1, 33100 Tampere. Ovimaksu 10€, tuu mukaan opetteleen mielen hiljentämistä.

PSS. Valmennan itsensä kehittämisestä ja henkisestä kasvusta, lue valmennuksista ja jutellaan kun oot valmis siihen.

PSSS. Jos et oo vielä mun maililistalla, niin sillehän nyt kandee ehrottomasti liittyä (enkunkielinen).