Tee yksi päätös muutokseen

Muutosta ei tapahdu, ellei sen eteen tee töitä. Mikään muutos ei tapahdu vaan istumalla sohvalla ja kelaamalla, että hei oisko toi vai tää vaihtoehto parempi. Puhun kokemuksesta, sitäkin on testattu. Pelkkä sohvahomeilu ja manifestointi ei tuottanut tuloksia. Saati sitten päättämättömyys siitä, mitä haluaa.

Paras aika aloittaa muutos on NYT. On aina ollut ja tulee aina olemaan. On ihan puhdasta itsensä kusettamista jäädä venaileen jotain messiasta tai merkkiä, koska olis hyvä aika muutokselle. Ei sellasta hetkeä ikinä tuu. Olosuhteet ei ikinä tuu oleen optimaaliset. Sää luot ne optimaaliset olosuhteet tekemällä päätöksen, että nyt lähtee uus vaihde päälle.

Tiedän monta ihmistä, joka haaveilee muutoksesta jollakin elämän osa-alueella. Se muutoshalu on voinut olla läsnä vuosia, mutta mikään ei ole muuttunut. Mieli on siitä metka väline, että se siirtää asioita hamaan tulevaisuuteen. Ens maanantaina, ens kuussa, ens vuonna. Sitten kun. Sitten kun on illuusio. Ei ole mitään sitten kun. On vain nyt. Ja sää päätät, mitä nyt tapahtuu, joka vaikuttaa huomiseen.

PÄÄTTÄMÄTTÖMYYS ON HARHA

Niin kauan, kun ei tee päätöstä, ei tarvii tehä mitään. Voi vaan lillua siinä päättämättömyyden illuusiossa ja tuudittautua siihen. En ikinä usko, kun mulle sanotaan, etten tiedä mitä tehdä. Ihminen tietää aina mitä se HALUAA tehdä. Se on sitten eri, kuunteleeko se sitä halua tai haluaako se kestää siitä aiheutuvat seuraukset.

Päätösten tekeminen on oikeesti hirveen helppoa. En ymmärrä miten ihmeessä siitä on onnistuttu luomaan joku ydinfysiikan tasonen kompleksinen prosessi. Kyllä tai ei. Jatkoon tai ulos. Sininen tai punanen. Ei mitään ehkä toi tai sit toi. Tai ehkä sittenkin toi. Eiiiii! Teet nyt päätöksen ja se tuntuu joltain. Jos se ei tunnu hyvältä, niin muutat sun päätöstä. Sillain sen saa selville, ei miettimällä.

Jahkaaminen ja vehtaaminen on suurimpia turn offeja mitä tiedän. Kun tapaan ihmisiä, jotka ei osaa tai muka uskalla tehdä päätöksiä, mua alkaa aina kiinnostaan tarinat, joita ne kertoo itsellensä. Kerron tarinan eräästä naisesta, jonka kuulin NLP:n kehittäjältä Dr. Richard Bandlerilta.

Oli nainen, joka halus laihduttaa. Bandler kysy siltä, että no mikä sua estää. Nainen selitti kaikkee, että miksi dieetit ei toimi sen kehossa ja kuinka se on kokeillu kaikkee. Bandler pisti sen hypnoosiin. Otti tietoisen mielen pois päältä ja alkoi selvittään todellisia syitä muutoshaluttomuudelle.

Kysyi uudestaan, että mikä sua estää aloittamasta laihduttaan. Nainen sano yllättäen, että koska se johtaa avioeroon. Bandler oli silleen, että whaat ja miten niin. No nainen selitti. Se kerto, kuinka laihtuminen johtaa siihen, et sen pitää ostaa uusia vaatteita. Sit kun sillä on niitä uusia vaatteita, se haluaa mennä keimaileen niiden kaa kylille.

Sit kun se menee kylille, niin se haluaa mennä esitteleen uutta ulkomuotoonsa baariin. Siellä baarissa se sitten saa miesten huomiota, kun sillä on ne uudet kuteet ja se on herkku. Ja koska se on ollu niin kauan lihava ja ruma omasta mielestään, niin se ei pysty sitten vastusteleen sitä flirttiä. Ja sit se menee ja panee jotain niistä flirttaajista. Ja siitä sitten tulee se avioero.

Että sellasta.

HERÄÄ ULOS TARINOISTA

Mieli on huikee satusetä, kuten juuri lukemasi esimerkki hyvin kertoo. Mieli satuilee ja sekoilee kaikenlaista, jotta ei vaan tarttis alkaa tekeen asioille jotain. Sun suurin vastustaja ei kuitenkaan ole mieli, vaan epärehellisyys itselle. Kun olet brutaalin rehellinen itsellesi, mielen sadut menettää merkityksensä.

Ota mieleesi haluamasi muutos. Kysy itseltäsi, olenko aidosti valmis tekemään töitä tämän asian eteen ja sen muuttamiseksi. Jos vastaus on kyllä, tee suunnitelma ja ryhdy toimeen. Jos vastaus on ei, niin anna asian olla! Ihan turha sätkiä ja sinnitellä muutosaiheen parissa, jolle ei sitten aidosti sisältä käsin ole valmis mitään tekeen.

Hyväksy rehellisesti tila, jossa joku asia on miten on. Ilmeisesti se ei kuitenkaan häiritse tarpeeksi, koska et tee sille mitään. Otetaan esimerkki rahattomuudesta. Jos sun lapset on nääntymässä nälkään, niin sää keksit kyllä keinon miten ja mistä saat rahaa ruokaan. Mutta jos tilanne ei ole tarpeeksi fataali, niin sulla ei välttämättä ole sisäistä motivaatiota muuttaa sitä. Joten anna sillon olla. Jatka muutosmunan hautomista.

On myös mielenkiintoista olla rehellinen saduista, joita itselle kertoo. Ne voi olla viattomia pikku satuja tai sitten niissä on oikeen kunnon novellin ainekset. Kun tiedät mitä satuja itsellesi syötät, niin opit itsestäsi. Tiedostus on kultaa. Asian tiedostus on muutoksen eka vaihe ja sen jälkeen pääsee vasta miettiin, että pitäskö tälle tehdä jotain. Ilman ongelman myöntämistä ei ole ongelmaa. 

Sen jälkeen jää kysymys, että teenkö asialle jotain? Se on päätös, joka johtaa muutokseen.

Iloa kohden, Kaisa

Kaisa W Koskinen, Muutosvalmentaja, Ekonomi, Lisensoitu NLP Valmentaja