Valjasta alitajuinen mieli käyttöösi

valjasta alitajuinen mieli

Meistä jokaisella mieli koostuu kahdesta osasta, tietoisesta ja alitajuisesta. Usein tietoista mieltä pidetään kaiken kunkkuna ja sitä pyritään kaikin keinoin vahvistamaan. Käydään kouluja, luetaan uutisia, tankataan tietoa ja ollaan muka niin fiksuja. Alitajuinen mieli jää vähemmälle huomiolle, sitä ei ymmärretä eikä siihen kiinnitetä huomiota. Miten alitajuisen mielen saisi käyttöönsä?

Suurin osa ihmisistä ei tajuu millasen resurssipankin päällä ne istuu. Alitajuinen mieli sisältää paljon informaatiota, joka vain odottaa käyttöönottoa. Meidät on kuitenkin koko kouluajan ja kaavoihin kangistuneiden vanhempien toimesta kasvatettu siihen, että järkeä pitää seurata. Järki on yhtä kuin tietoinen mieli. Kaikessa pitää olla järkeä ja homman pitää olla rationaalista. Ei ihme, että elämä alkaa maistuun puulta ja pirun tylsältä.

Alitajunta on ammentamaton resurssipankki. Se sisältää viisautta, oivalluksia ja luovuutta, jotka eivät ole rationaalisen mielen saatavilla. Ajoittain alitajunta ottaa ohjat käsiin ja heittää tietoisella mielellä vesilintua. Silloin huomaat elämän olevan yhtä flowta ja tuntuvan pirun hyvältä. Tietoinen mieli on vähän kuin kurissa ja nuhteessa elävä äiti, jonka muu perhe on villi kuin Peppi Pitkätossu. Peppi vetää Huvikummussa alitajunta selkosen selällään. Kummalla on hauskempaa?

MITEN VALJASTAT ALITAJUNNAN TIEDON

Tietoinen mieli tiedostaa 2-5% kaikesta sussa olevasta informaatiosta. Surullisen alhainen prosentti. Tämä sama pieni luku näkyy, kun aivotutkijat ovat kartoittaneet kuinka isoa osaa aivoistamme käytämme aktiivisesti. Uusien ajatusten prosentuaalinen osuus per päivä on myös 2% luokkaa. Me ollaan kuin laskin, joka voisi laskea mitä tahansa, mutta me lasketaan vain plus- ja miinuslaskuja.

No miten valjastat kaiken alitajuisen tiedon hyödyksesi? Miten otat piilossa olevat resurssit käyttöön? Vastaus on yksinkertainen. Seuraamalla iloa ja inspiraatiota. Alitajuinen viisaus tulee käyttöön, kun et enää elä 2%:n tietoisen mielen osassa. Osassa, jonka jo tunnet ja tiedät. Sen sijaan aktivoit itsessäsi osaa, joka on tuntemattomampi. Et seuraa järkeä, vaan hyvää fiilistä.

Alitajunta ei pääse aktivoitumaan, kun elää rationaalisuudesta käsin. Se aktivoituu, kun heittäydyt hieman kreisiks. Mieti kaikkia suuria keksijöitä ja taiteilijoita. Mieti kuinka ne on elänyt aika värikästä ja hullulta vaikuttavaa elämää. Ne on tajunnu, kuinka alitajuntaa hyödynnetään. Ne osaa ammentaa syvyyksistä ja käyttää itsestään osia, jotka pysyy järkityypeiltä piilossa.

Miksi? Koska ne ei elä rutinoitunutta 2%:n marginaalissa olevaa elämää. Ne eksplooraa itteensä ja pohtii muutakin kuin mitä tänään grillattais. Seuraa sisäistä iloansa eikä tukahduta sitä rationaalisen mielen "tää ei ole nyt kovin järkevää"-hölynpölyllä. Ne vetää täysillä seuraten fiilistä eikä mieti, et mitähän naapurin Pirkkokin tästä sanois. Oot oikeella polulla, kun Pirkko saa törkeet slaagit sun touhuista.

MUUTA AUTOMATISOINTIA JA ELÄMÄ ON MIELEKKÄÄMPÄÄ

Tietoisesta mielestä suunta toimii myös alitajuiseen päin. Moni päivittäin suoritettu tekeminen automatisoituu ajan myötä. Toiminnot alkavat tapahtua ikään kuin automaatiolla, alitajunnasta käsin. Niitä ei muista eikä niihin kiinnitä huomiota. Hyvä esimerkki on työmatka. Muistatko työmatkasi vaiheet aamulla? Väitän, ettet muista. Navigoit tiesi töihin samalla automaatiolla, millä jokainen muukin aamu. Sama koskee esimerkiksi hampaiden pesua ja aamukahvin juontia.

Muuttamalla tylsäksi ja harmaaksi muuttuneita automaatioita, voit muokata elämää mielekkäämmäksi. Lisäämällä positiivista tunnetta automaatiotoimintoihin, otat ne pois automaatiolta. Sanotaan, että päätätkin pyöräillä töihin ja haistella matkalla syreenejä. Istutkin ulkona nauttimassa aamukahvin tai kuuntelet sun lempibiisin, kun peset hampaita. Kokemus on ihan eri ja tapahtumat jäävät kivoiksi muistoiksi.

Kun muutat uuteen kaupunkiin tai vaihdat työtä, niin yhtäkkiä et voikaan enää mennä vanhoilla automaatioilla. Joudut käyttämään kaikkia aisteja ja tietoisen mielen kapasiteettia navigoidaksesi uudessa tilanteessa. Aivoissa tuntuu rasite usean kuukauden ajan aloitettaessasi jotain uutta. Innostaa ja väsyttää samaan aikaan. 2% aivojen kapasiteetin käyttöaste laajenee, JESSS!

Missä tahansa elämäntilanteessa on hyvä kelata, miten aiot rikkoa automaation elämästäsi. Kun positiivinen tunne tulee mukaan, automaatiokokemus häviää. On surullista millaista robottielämää moni elää. Mää en halua, että sää oot yksi niistä. Lisää ja muuta jotain perusrutiineissa. Riko automaatio. Luo positiivisia tunnekokemuksia. Tee elämästä sen tuntuista, että sitä on mielekästä elää.

Iloa kohden,

XO Kaisa

Kaisa W Koskinen, Transformaatiovalmentaja, Ekonomi, Lisensoitu NLP valmentaja