Voi paremmin sanavalinnoilla

voi paremmin sanavalinnoilla

Jokainen sana mitä käytät, luo ja muokkaa tunnetilaasi. Jättämällä tai vaihtamalla yhden sanan, olosi muuttuu arkisia asioita hoitaessa. Jokainen sana sisältää tietynlaisen energeettisen latauksen. Kommunikoit niin muiden, kuin myös itsesi kanssa käyttämiesi sanojen avulla. Millaisen mielikuvan haluat jättää muille elämästäsi? Entäpä miten haluat puhua itsellesi?

Veikkaan, että haluat olla positiivinen ja rohkaiseva. Itsellesi ja muille. Sempä takia sana, joka sinun pitäisi jättää pois on TÄYTYY. Täytyy käydä kaupassa. Täytyy mennä töihin. Täytyy pestä pyykkiä. Täytyy tehdä ruokaa. Täytyy olla valmis deadlineen mennessä. Täytyy olla sitä ja täytyy olla tätä. Elämä tuntuu vain tuon yhden sanan käyttämisellä raskaalta ja pelkkiä velvollisuuksia sisältävältä.

Millä sanalla voit sitten korvata täytymisen? Ehdotan asioiden ilmaisemista niinkuin ne on. Käyn kaupassa. Menen töihin. Pesen tänään pyykkiä. Teen ruokaa perheelle. Olen valmis deadlineen mennessä. Miksi rasittaa itseään yhtään lisää tässä yhtä deadlinea ja suorittamista olevassa maailmassa negatiivisuutta huokuvilla sanoilla?  Käytä siis sanojasi harkiten. 

TEETKÖ OIKEASTI JOTAIN VAI MEINAATKO VAAN?

Toinen tarkkailun alle joutava sana on TARVITA. Tarttis tehdä sitä ja tarttis tehdä tätä. Tarttis pestä ikkunat (mutkun ei huvita). Tarttis varata hammastarkastus (mut ei kiinnosta). Tarttis siivota kaapit ja tarttis kierrättää ylimääräset tavarat (mut ei jaksa aloittaa). Käyttämällä tarvita-verbiä, kerrot samalla itsellesi, ettei se nyt oo niin olennaista. Kuulija myös tietää, että tarttis tehdä-listalla olevat asiat eivät tärkeitä. Muutenhan ne ois jo aloitettu ja tehty.

Millä tarvitsemisen sitten voisi korvata? Ehkä ajoittain oikeasti tarvitset uusia alusvaatteita tai kesäkengät. Käytä sanaa siis vain silloin, kun toteat itsellesi todella tarvitsevasi jotain. Muuten voit korvata sanan verbeillä kuten haluan, saan ja aion. Haluan pestä ikkunat. Aion tarkistuttaa hampaani. Saan siivottua kaapit ja aion kierrättää ylimääräiset tavarat. Ihan eri fiilis, eikö totta?

Me molemmat luodaan omaa kokemusta elämästä koko ajan. Yksi tärkeä osa sitä on kommunikointi. Kiinnitä huomiota tapaan ja sanoihin, joilla puhut muille ja itsellesi. Sulla on mahdollisuus vaikuttaa omaan fiilikseen. Loppupeleissä ei ole väliä mitä sanot, vaan millaisen fiiliksen se luo. Sanoissa on energiaa. Myös muut muistavat, miltä kertomasi tuntui.

ÄLÄ SELITTELE MIELEN USKOMUKSIA

Kolmas ja melko huomaamaton sana on mutta. Selität kaverille mitä haluat, mutta kun blaah blaah... Kun valmennan, en yleensä kiinnitä juurikaan huomiota lauseisiin, jotka alkavat sanalla mutta. Koska silloin tiedän, että luvassa on mielen sepostuksia siitä, mikä valmennettavaa estää toimimasta. Mutta on paras keino selitellä niin itselle kuin muille.

Uskomusten informaationlähteenä mutta-lauseet ovat oivia, niistä paljastuu missä ajatus on jumissa. Mutta kumoaa edellisen lauseen, joten senkin takia sen käyttö kannattaa pitää harkinnanvaraisena. Laita myös se tarkkailtavien sanojen listalle. Kiinnitä huomio omaan puheeseen ja tsekkaa mikä sana on sulle näistä yleisin. Aloita siitä ja tule tietoiseksi sanan käytöstä.

Jos itse pääsin eroon jatkuvan mutta-lauseiden käytöstä, niin sulle on yhtä lailla taivas rajana :)

Iloa viikkoon,

XO Kaisa

Kaisa W Koskinen, Transformaatiovalmentaja, Ekonomi, Lisensoitu NLP valmentaja